innovatiepremieprovincielimburg2.jpg

We haalden een innovatiepremie binnen!

Wie ons volgt op Instagram en Facebook, zag het misschien al: vandaag was het een belangrijke dag voor Trenara. Wie ons nog niet volgt: doe dat dan nu! ?

We haalden vandaag een innovatiepremie binnen. De titel van ons innovatief project heet ‘Flandrien DNA-search’. Wat maakt van sommige sporters Flandriens?
Samen met projectpartners Flanders’ Bike Valley, Prevent Absent en Genopartner beginnen we binnen enkele weken aan dat onderzoek. Met ons vieren gaan we op zoek naar het verband tussen DNA, thermoregulatie, lichaamssamenstelling en prestatieniveau.

We werken elk puntje even verder uit, om te laten zien welk voordeel jullie als loper (/sporter) daar bij hebben.

DNA

In ons DNA ligt er érg veel onontgonnen informatie. We laten met z’n allen duizenden inspanningstesten afnemen per jaar, vaak voor meer dan 150 euro elk. Maar wie liet al eens een DNA-analyse uitvoeren? Eén test die een leven lang geldig blijft, voor ongeveer 250 euro.
Die analyse kan veel sportspecifieke facetten uitlichten. Ben jij iemand die snel kan recupereren? Hoe zit het met je collageen en dus vatbaarheid voor pees- en andere blessures? Op welke voedingsmiddelen reageer jij slecht, en verlies je daardoor aan prestatievermogen?
Bedoeling is om deze informatie te verwerken in de app, met een aanpassing van je schema tot gevolg – logisch. Als je herstelvermogen bovennormaal is, dan mag je training ook wat zwaarder zijn. En ga je dus ook beter kunnen presteren. Ook wanneer je bepaalde tekorten hebt, die de expressie van een bepaald gen beïnvloeden, dan kunnen we daar bij helpen. Misschien moet je dus maar een kleine aanpassing doen in je levensstijl om makkelijker te kunnen sporten.

Momenteel werken we met cardiovasculaire data (tijd x op afstand y) om jouw prestatievermogen in te schatten. Wanneer we daar ook data uit jouw DNA aan kunnen toevoegen, werken we nog meer op maat. Onze proefkonijnen gaan dus een DNA-staal moeten afleveren, dat geanalyseerd zal worden door Genopartner.

Thermoregulatie

Door de veranderende weersomstandigheden (#klimaatopwarming), sporten we vaker in warmere temperaturen. Dat heeft een (grote) impact op (de belasting van) ons lichaam. Meer nog dan een dalend prestatievermogen, moeten we hier ook vragen stellen bij onze gezondheid. Welke inspanning is verantwoord in welke temperatuur?
Flanders’ Bike Valley zal onze proefkonijnen testen in hun klimaatkamer. Daar kijken we vanaf welke temperatuur er prestatieverlies optreedt – en dat proberen we dan te koppelen aan bepaalde DNA-profielen.
Wanneer we een link vinden kunnen we zeer specifieke, individuele adviezen gaan geven. Maar sowieso gaan we onze algemene bevindingen verwerken in de app. Verantwoord sporten is – letterlijk – levensbelangrijk.

Lichaamssamenstelling

Prevent Absent zorgt voor een bodyscan van elke deelnemers, waarmee we meer cardiovasculaire data beter in kaart kunnen brengen. Misschien correleert een vetpercentage X wel met DNA Y en temperatuur Z.


Kortom: het komende jaar wordt een erg interessant jaar. De resultaten vertalen in de app is het ultieme doel, maar het zal niet tot juni 2020 duren eer jullie bepaalde verbeteringen gaan zien. Rechtstreekse toegang tot de data van bijvoorbeeld Garmin is iets dat nodig is om alles in goede banen te leiden. Aan de hand van jouw smartwatch krijgen we bv. info binnen over temperatuur, en die gaan we kunnen gebruiken. Zo’n integratie maakt het bijvoorbeeld ook mogelijk om de schema’s door te sturen naar je horloge, om te kijken of je slaappatroon invloed heeft op prestaties, … dat is niet ontwikkeld van vandaag op morgen, maar hopelijk wel sneller dan juni 2020. We houden jullie in ieder geval op de hoogte, waarschijnlijk te beginnen met een oproep voor proefkonijnen!

Vandaag was het een belangrijke dag voor Trenara. En dat dankzij de steun van de Provincie Limburg.


About the author
Christophe Roosen is co-founder van trenara en 'de coach'. Loopt sinds zijn 11e en liet in 2016 zijn achillespees doorknippen. De liefde voor de sport werd enkel groter: na zijn revalidatie liep hij zijn eerste marathon, die van Valencia 2017, in 2u58'47. Zijn besttijd staat na 3 marathons op 2u43'22.

Lid van team paluko en RUN TMC.
Volg hem op http://www.instagram.com/chroosen.
Mail hem op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

The most personal running coach app. Whatever goal, whatever fitness level: we'll get you there. As for now: follow our startup journey!

Contact Us

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.